Diamantová gaba
Tuto položku již máte objednanou, chcete přiobjednat další?
Objednat
Oolong plný zdraví prospěšné gabaronové kyseliny.
Lístky čaje Gaba se vystavují působení dusíku. Čaj zpracovaný touto technologií se vyznačuje vysokým obsahem neproteinové gama-aminomáselné kyseliny Gaba, která blahodárně působí na lidský organismus. Tento výrobní postup vymyslel v Japonsku roku 1987 Dr. Tsushida Tojiro v Japonsku.
Charakter čaje:
List
- vzhled: bronzově hnědý, pravidelně svinutý do drobných kuliček
- vůně: připomíná zahradní bobulovité ovoce a po chvíli i pečený perník
- vylouhovaný list: voní po květinách, kávové sedlině a připomíná i vůni pečeného drůbežího masa,
Nálev
- barva: jantarová
- vůně: navinulá, připomíná meruňku, citron i málové sušenky
- chuť: připomíná zcukernatělý med, mandarinku i citronovou trávu, se stopou kvalitního dýmkového tabáku
- dochuť: příjemně silná, sladkokyselé gabaronové tóny
- množství listu: 5-7 gramů čaje na 0,5 litru
- teplota vody: 90–100 °C
- délka louhování: 2-3 minuty
- počet nálevů: 3
- vhodný i pro Gong Fu Cha
Trvanlivost
V uzavřené nádobě či vakuovém sáčku vydrží 3 - 4 roky. Diamantová gaba
Bílý
Bílý čaj pochází, stejně jako čaj černý, zelený a další, z čajovníku čínského.
Odlišuje se od nich způsobem sběru a následného zpracování čajových lístků, které se jen lehce zarolují a usuší. Jde tak vlastně o nejpřírodnější druh čaje.
V jednoduchosti je krása.
Nejvyšší sorty tohoto čaje jsou tvořeny pravidelnými bílými tipsy se stříbrnými chloupky a do nižších tříd čaje jsou více přimíchávány i čajové lístky.
V chuti je bílý čaj podobný čaji zelenému, je oproti němu lehčí, méně výrazný a také méně povzbudivý (obsahuje menší množství kofeinu).
Čína
Čína je kolébkou čaje. Z této země se během staletí čaj i čajová kultura rozšířila do celého světa. A dnes je čaj druhým nejčastěji popíjeným nápojem, hned po vodě.
V Číně se vyrábí všechny druhy čajů, zelený, oolong, černý, tmavý, bílý i žlutý. A produkují se tradiční regionální čaje, stejně jako nové, neotřelé a experimentální zajímavosti. A mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně.
V současné době je Čína největší producent čaje, v těsném závěsu za ní je Indie, Srí Lanka a Kenya.
V Číně se vyrábí všechny druhy čajů, zelený, oolong, černý, tmavý, bílý i žlutý. A produkují se tradiční regionální čaje, stejně jako nové, neotřelé a experimentální zajímavosti. A mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně.
V současné době je Čína největší producent čaje, v těsném závěsu za ní je Indie, Srí Lanka a Kenya.
Tchajwan
Tchaiwan, jako tradiční součást císařství má stejnou čajovou tradici jako kontinentální Čína.
Navíc se během posledního století na Tchaiwan přestěhovalo v několika vlnách hodně čajových mistrů z Číny.
Na Tchaiwanu se vyrábí především a hlavně čaj oolong, tedy polozelený. V menší míře pak i čaje zelené, černé a další.
Mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně. Díky geografickému původu je mnoho zdejších čajů vysokohorských, cožčaji vždy dodává vyjímečné vlastnosti a chut.
Navíc se během posledního století na Tchaiwan přestěhovalo v několika vlnách hodně čajových mistrů z Číny.
Na Tchaiwanu se vyrábí především a hlavně čaj oolong, tedy polozelený. V menší míře pak i čaje zelené, černé a další.
Mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně. Díky geografickému původu je mnoho zdejších čajů vysokohorských, cožčaji vždy dodává vyjímečné vlastnosti a chut.
Černý
Černý čaj pochází z čajovníku čínského a patří mezi nejoblíbenější typ čaje u nás i ve světě.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování nechávají oxidovat, tedy vystaví se působení vzduchu, čímž čaj získá svoji tmavou barvu a specifickou chuť.
Černé čaje jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, zarolované, stáčené i volné, celolisté i zlomkové. Je to velká čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti, ale stejně tak i na geografických specifikách konkrétních plantáží.
Od černého čaje očekáváme povzbuzení, energii, barvu červenou až červenohnědou, v chuti mohou být i hořčiny, tříslo, medovitost a mnohé podobné tóny.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování nechávají oxidovat, tedy vystaví se působení vzduchu, čímž čaj získá svoji tmavou barvu a specifickou chuť.
Černé čaje jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, zarolované, stáčené i volné, celolisté i zlomkové. Je to velká čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti, ale stejně tak i na geografických specifikách konkrétních plantáží.
Od černého čaje očekáváme povzbuzení, energii, barvu červenou až červenohnědou, v chuti mohou být i hořčiny, tříslo, medovitost a mnohé podobné tóny.
Čaj nečaj
Čaj nečaj je lidové označení pro listy a nápoje z rozličných nečajovníkových keřů a stromů, které jsou ale jako čaj zpracovávány a připravovány.
Je to zajímavá čajovo nečajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, od animálně zelené, až po medovitou, citrónovitou k nahořklé.
Indie
Indie je velkým producentem čaje, o první místo závodí s Čínou.
Čaj se v Indii přitom ve velkém produkují necelých 200 let. Plantáže zakládala koloniální správa Britského impéria, ve všech vhodných oblastech. V nížinách i vysoko v horách, protože poptávka po čajovém nápoji byla a stéle je obrovská.
Nejprve se vyráběl čaj na klasický anglický styl, ale dnes se již vyrábí všechny druhy. Jednoznačně nejznámější a nejoblíbenější čaje jsou z oblasti vysokohorského Darjeelingu, proslulé svou jemností, svěžestí a elegancí. A dále čaje z nížinného Assamu, které jsou naopak silné, hutné, svíravé a intenzivní.
Mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně.
Čaj se v Indii přitom ve velkém produkují necelých 200 let. Plantáže zakládala koloniální správa Britského impéria, ve všech vhodných oblastech. V nížinách i vysoko v horách, protože poptávka po čajovém nápoji byla a stéle je obrovská.
Nejprve se vyráběl čaj na klasický anglický styl, ale dnes se již vyrábí všechny druhy. Jednoznačně nejznámější a nejoblíbenější čaje jsou z oblasti vysokohorského Darjeelingu, proslulé svou jemností, svěžestí a elegancí. A dále čaje z nížinného Assamu, které jsou naopak silné, hutné, svíravé a intenzivní.
Mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně.
Keňa
Keňa je jedním z největších producentů čaje na světě. V této úrodné zemi se čaj sklízí několikrát ročně, a přestoř
olébkou čaje. Z této země se během staletí čaj i čajová kultura rozšířila do celého světa. A dnes je čaj druhým nejčastěji popíjeným nápojem, hned po vodě.
V Keni se vyrábí především černý čaj, a to hlavně drcený. Ale díky dlouholeté spolupráci s Čínou se v zemi objevují i zajímavé čajové skvosty. Čína dodává celý technologický řetězec, od semenáčků vhodných kultivarů, přes produkční know how, až po vybavení čajových továren.
Takže se nyní v Keni produkují i čaje jako Zlaté a Stříbrné jehly, nebo speciality z fialových čajovníků a jiné.
olébkou čaje. Z této země se během staletí čaj i čajová kultura rozšířila do celého světa. A dnes je čaj druhým nejčastěji popíjeným nápojem, hned po vodě.
V Keni se vyrábí především černý čaj, a to hlavně drcený. Ale díky dlouholeté spolupráci s Čínou se v zemi objevují i zajímavé čajové skvosty. Čína dodává celý technologický řetězec, od semenáčků vhodných kultivarů, přes produkční know how, až po vybavení čajových továren.
Takže se nyní v Keni produkují i čaje jako Zlaté a Stříbrné jehly, nebo speciality z fialových čajovníků a jiné.
Oolong
Čaj polozelený, polofermentovaný, neboli oolong pochází stejně jako čaj zelený i černý z čajovníku čínského.
V Číně a na Tchaiwanu patří mezi nejoblíbenější čaje., ale jeho obliba pomalu roste i u nás.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování nechávají částečně oxidovat, tedy vystaví se působení vzduchu, čímž čaj získá svoji tmavou barvu a specifickou chuť. Dále se mohou na závěr výrobního procesu dopékat, čímž získávají zase odlišné vlastnosti.
Polozelené čaje jsou velmi různorodé. Ale v zásadě se nejčastěji objevují svinuté granulované kuličky a volné celolisté.
Je to velká čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na kultivaru čajových keřů, způsobu zpracování, ale stejně tak i na geografických specifikách regionálních plantáží.
Od Oolongu očekáváme osvěžení, povzbuzení, energii, barvu žlutou až žlutozelenou, v chuti mohou být i zelené, kořeněné, máslové, bylinné, medové a mnohé jiné tóny.
V Číně a na Tchaiwanu patří mezi nejoblíbenější čaje., ale jeho obliba pomalu roste i u nás.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování nechávají částečně oxidovat, tedy vystaví se působení vzduchu, čímž čaj získá svoji tmavou barvu a specifickou chuť. Dále se mohou na závěr výrobního procesu dopékat, čímž získávají zase odlišné vlastnosti.
Polozelené čaje jsou velmi různorodé. Ale v zásadě se nejčastěji objevují svinuté granulované kuličky a volné celolisté.
Je to velká čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na kultivaru čajových keřů, způsobu zpracování, ale stejně tak i na geografických specifikách regionálních plantáží.
Od Oolongu očekáváme osvěžení, povzbuzení, energii, barvu žlutou až žlutozelenou, v chuti mohou být i zelené, kořeněné, máslové, bylinné, medové a mnohé jiné tóny.
Puerh
Tmavý čaj, puerh, Hei cha pochází z čajovníku čínského a patří mezi velmi oblíbené čaje u nás i ve světě. Zároveň mají díky svým specifickým chuťovým vlastnostem mnoho odmítačů.
V podstatě se dá říct, že jsou dva základní typy těchto čajů, které se označují jako tmavý (černý)a zelený.
U tmavých čajů probíhá ve výrobě intenzivní proces fermentace působením tepla a mikroorganismů, které vytvoří specifický hutný zemitý charakter. U čajů zelených tohoto typu je na začátku proces zvaný 殺青, Sha Qing, zabití zeleně, a poté sušení listů na slunci.
Oběma způsoby se dosahuje čajové nesmrtelnosti, kdy čaj každým rokem zraje a jeho chuť i síla se rozvíjí.
Hei cha jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, volně sypané nebo lisované do různých tvarů, koláčů, cihel, hnízd, do bambusu, mandarinek, ve všech velikostech.
Je to velká a fascinující čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, od animálně zelené, až po těžkou zemitou. Po letech zrání se chuť vyvíjí do krásných vonných a chuťových tónů.
V podstatě se dá říct, že jsou dva základní typy těchto čajů, které se označují jako tmavý (černý)a zelený.
U tmavých čajů probíhá ve výrobě intenzivní proces fermentace působením tepla a mikroorganismů, které vytvoří specifický hutný zemitý charakter. U čajů zelených tohoto typu je na začátku proces zvaný 殺青, Sha Qing, zabití zeleně, a poté sušení listů na slunci.
Oběma způsoby se dosahuje čajové nesmrtelnosti, kdy čaj každým rokem zraje a jeho chuť i síla se rozvíjí.
Hei cha jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, volně sypané nebo lisované do různých tvarů, koláčů, cihel, hnízd, do bambusu, mandarinek, ve všech velikostech.
Je to velká a fascinující čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, od animálně zelené, až po těžkou zemitou. Po letech zrání se chuť vyvíjí do krásných vonných a chuťových tónů.
Japonsko
Čaj se do Japonska přenesl z Číny, spolu s jejím tehdejším kulturním i náboženským vlivem.
A dodnes se v tradicionalistickém Japonsku dochovala kultura čajového obřadu a fascinace zeleným čajem obecně.
V podstatě se v Japonsku vyrábí a pije především a jen zelený čaj různým způsobem upravovaný. Až na malé vyjímky oolongů a černých čajů.
Mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně.
A dodnes se v tradicionalistickém Japonsku dochovala kultura čajového obřadu a fascinace zeleným čajem obecně.
V podstatě se v Japonsku vyrábí a pije především a jen zelený čaj různým způsobem upravovaný. Až na malé vyjímky oolongů a černých čajů.
Názvy Sencha, Bancha, Gyokuro a další se stali světově známé.
Gruzie
Thajsko
Zelený
Zelený čaj pochází z čajovníku čínského a patří mezi nejoblíbenější typ čaje u nás i ve světě.
Od čaje černého se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování rovnou usuší, buď horkým vzduchem nebo párou, a tím se zamezí oxidaci. Díky tomu si čajové lístky zachovávají zelenou barvu.
Zelené čaje jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, rolované, stáčené i volné, různě vázané. Je to největší čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti, ale stejně tak i na geografických specifikách konkrétních plantáží.
Od zeleného čaje očekáváme osvěžení, povzbuzení, energii, barvu žlutou až zelenou, v chuti mohou být i cítit traviny, seno, bylinny, sladkost, šťavnatost a mnoho dalších tónů.
Od čaje černého se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování rovnou usuší, buď horkým vzduchem nebo párou, a tím se zamezí oxidaci. Díky tomu si čajové lístky zachovávají zelenou barvu.
Zelené čaje jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, rolované, stáčené i volné, různě vázané. Je to největší čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti, ale stejně tak i na geografických specifikách konkrétních plantáží.
Od zeleného čaje očekáváme osvěžení, povzbuzení, energii, barvu žlutou až zelenou, v chuti mohou být i cítit traviny, seno, bylinny, sladkost, šťavnatost a mnoho dalších tónů.
Žlutý
Žlutý čaj pochází z čajovníku čínského, stejně jako zelený a černý, ale na rozdíl od nich je spíše neznámý.
Mnoho lidí o jeho existenci ani netuší, případně se o něm tradují různé legendy.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zahřátí a zarolování zavinou do speciálních rohoží, kdy následně získají mírnou fermentaci.
Ve výsledku jde typově o čaj na pomezí zeleného, polozeleného a tmavého. Od každého má něco.
Jde o nejmenší čajovou rodinu.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti.
Od žlutého čaje očekáváme zajímavé, záhadné, netradiční chutě a vůně. Můžete v něm nalézt květiny, traviny, slámu, ale i kouřovost a trpkost a mnoho dalších chutí.
Mnoho lidí o jeho existenci ani netuší, případně se o něm tradují různé legendy.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zahřátí a zarolování zavinou do speciálních rohoží, kdy následně získají mírnou fermentaci.
Ve výsledku jde typově o čaj na pomezí zeleného, polozeleného a tmavého. Od každého má něco.
Jde o nejmenší čajovou rodinu.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti.
Od žlutého čaje očekáváme zajímavé, záhadné, netradiční chutě a vůně. Můžete v něm nalézt květiny, traviny, slámu, ale i kouřovost a trpkost a mnoho dalších chutí.