Assam Joonktolee
Tuto položku již máte objednanou, chcete přiobjednat další?
Objednat
Typicky hořký ideální snídaňový čaj, ideální pro kombinaci s mlékem
Indický Assám produkuje velké množství čaje. Lístky lze sklízet v průběhu celého roku a jedná se výhradně o assámskou variantu čajovníku. Většinou se jedná o zlomkové lístky (BOP), granulované čaje (CTC) nebo sáčkové. Avšak pod zkratkou FOP zde najdete i velmi kvalitní celolisté čaje.
Charakter čaje:
List
- vzhled: drobný, tmavě hnědý s velkým podílem zlatých tipsů
- vůně: svěže citrusová, lehce dřevitá
- vylouhovaný list: ve vůni připomíná fermentované jablko, citron nebo čerstvou březovou kůru
Nálev
- barva: čirá, sytě měděná
- vůně: sladká, připomíná čerstvě upečený ovocný koláč
- chuť: plná, svěží, zpočátku převládají svěží tóny, poté převládne důrazná hořkost
- dochuť: výazná, s tóny chilli a kardamonu
- množství listu: 5-7 gramů čaje na 0,5 litru
- teplota vody: 100 °C
- délka louhování: 2-3 minuty
- počet nálevů: 2
- vhodný pro kombinaci s mlékem
Trvanlivost
minimálně 5 letAssam Joonktolee
Bílý
Bílý čaj pochází, stejně jako čaj černý, zelený a další, z čajovníku čínského.
Odlišuje se od nich způsobem sběru a následného zpracování čajových lístků, které se jen lehce zarolují a usuší. Jde tak vlastně o nejpřírodnější druh čaje.
V jednoduchosti je krása.
Nejvyšší sorty tohoto čaje jsou tvořeny pravidelnými bílými tipsy se stříbrnými chloupky a do nižších tříd čaje jsou více přimíchávány i čajové lístky.
V chuti je bílý čaj podobný čaji zelenému, je oproti němu lehčí, méně výrazný a také méně povzbudivý (obsahuje menší množství kofeinu).
Čína
Čína je kolébkou čaje. Z této země se během staletí čaj i čajová kultura rozšířila do celého světa. A dnes je čaj druhým nejčastěji popíjeným nápojem, hned po vodě.
V Číně se vyrábí všechny druhy čajů, zelený, oolong, černý, tmavý, bílý i žlutý. A produkují se tradiční regionální čaje, stejně jako nové, neotřelé a experimentální zajímavosti. A mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně.
V současné době je Čína největší producent čaje, v těsném závěsu za ní je Indie, Srí Lanka a Kenya.
V Číně se vyrábí všechny druhy čajů, zelený, oolong, černý, tmavý, bílý i žlutý. A produkují se tradiční regionální čaje, stejně jako nové, neotřelé a experimentální zajímavosti. A mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně.
V současné době je Čína největší producent čaje, v těsném závěsu za ní je Indie, Srí Lanka a Kenya.
Tchajwan
Tchaiwan, jako tradiční součást císařství má stejnou čajovou tradici jako kontinentální Čína.
Navíc se během posledního století na Tchaiwan přestěhovalo v několika vlnách hodně čajových mistrů z Číny.
Na Tchaiwanu se vyrábí především a hlavně čaj oolong, tedy polozelený. V menší míře pak i čaje zelené, černé a další.
Mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně. Díky geografickému původu je mnoho zdejších čajů vysokohorských, cožčaji vždy dodává vyjímečné vlastnosti a chut.
Navíc se během posledního století na Tchaiwan přestěhovalo v několika vlnách hodně čajových mistrů z Číny.
Na Tchaiwanu se vyrábí především a hlavně čaj oolong, tedy polozelený. V menší míře pak i čaje zelené, černé a další.
Mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně. Díky geografickému původu je mnoho zdejších čajů vysokohorských, cožčaji vždy dodává vyjímečné vlastnosti a chut.
Černý
Černý čaj pochází z čajovníku čínského a patří mezi nejoblíbenější typ čaje u nás i ve světě.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování nechávají oxidovat, tedy vystaví se působení vzduchu, čímž čaj získá svoji tmavou barvu a specifickou chuť.
Černé čaje jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, zarolované, stáčené i volné, celolisté i zlomkové. Je to velká čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti, ale stejně tak i na geografických specifikách konkrétních plantáží.
Od černého čaje očekáváme povzbuzení, energii, barvu červenou až červenohnědou, v chuti mohou být i hořčiny, tříslo, medovitost a mnohé podobné tóny.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování nechávají oxidovat, tedy vystaví se působení vzduchu, čímž čaj získá svoji tmavou barvu a specifickou chuť.
Černé čaje jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, zarolované, stáčené i volné, celolisté i zlomkové. Je to velká čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti, ale stejně tak i na geografických specifikách konkrétních plantáží.
Od černého čaje očekáváme povzbuzení, energii, barvu červenou až červenohnědou, v chuti mohou být i hořčiny, tříslo, medovitost a mnohé podobné tóny.
Čaj nečaj
Čaj nečaj je lidové označení pro listy a nápoje z rozličných nečajovníkových keřů a stromů, které jsou ale jako čaj zpracovávány a připravovány.
Je to zajímavá čajovo nečajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, od animálně zelené, až po medovitou, citrónovitou k nahořklé.
Indie
Indie je velkým producentem čaje, o první místo závodí s Čínou.
Čaj se v Indii přitom ve velkém produkují necelých 200 let. Plantáže zakládala koloniální správa Britského impéria, ve všech vhodných oblastech. V nížinách i vysoko v horách, protože poptávka po čajovém nápoji byla a stéle je obrovská.
Nejprve se vyráběl čaj na klasický anglický styl, ale dnes se již vyrábí všechny druhy. Jednoznačně nejznámější a nejoblíbenější čaje jsou z oblasti vysokohorského Darjeelingu, proslulé svou jemností, svěžestí a elegancí. A dále čaje z nížinného Assamu, které jsou naopak silné, hutné, svíravé a intenzivní.
Mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně.
Čaj se v Indii přitom ve velkém produkují necelých 200 let. Plantáže zakládala koloniální správa Britského impéria, ve všech vhodných oblastech. V nížinách i vysoko v horách, protože poptávka po čajovém nápoji byla a stéle je obrovská.
Nejprve se vyráběl čaj na klasický anglický styl, ale dnes se již vyrábí všechny druhy. Jednoznačně nejznámější a nejoblíbenější čaje jsou z oblasti vysokohorského Darjeelingu, proslulé svou jemností, svěžestí a elegancí. A dále čaje z nížinného Assamu, které jsou naopak silné, hutné, svíravé a intenzivní.
Mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně.
Keňa
Keňa je jedním z největších producentů čaje na světě. V této úrodné zemi se čaj sklízí několikrát ročně, a přestoř
olébkou čaje. Z této země se během staletí čaj i čajová kultura rozšířila do celého světa. A dnes je čaj druhým nejčastěji popíjeným nápojem, hned po vodě.
V Keni se vyrábí především černý čaj, a to hlavně drcený. Ale díky dlouholeté spolupráci s Čínou se v zemi objevují i zajímavé čajové skvosty. Čína dodává celý technologický řetězec, od semenáčků vhodných kultivarů, přes produkční know how, až po vybavení čajových továren.
Takže se nyní v Keni produkují i čaje jako Zlaté a Stříbrné jehly, nebo speciality z fialových čajovníků a jiné.
olébkou čaje. Z této země se během staletí čaj i čajová kultura rozšířila do celého světa. A dnes je čaj druhým nejčastěji popíjeným nápojem, hned po vodě.
V Keni se vyrábí především černý čaj, a to hlavně drcený. Ale díky dlouholeté spolupráci s Čínou se v zemi objevují i zajímavé čajové skvosty. Čína dodává celý technologický řetězec, od semenáčků vhodných kultivarů, přes produkční know how, až po vybavení čajových továren.
Takže se nyní v Keni produkují i čaje jako Zlaté a Stříbrné jehly, nebo speciality z fialových čajovníků a jiné.
Oolong
Čaj polozelený, polofermentovaný, neboli oolong pochází stejně jako čaj zelený i černý z čajovníku čínského.
V Číně a na Tchaiwanu patří mezi nejoblíbenější čaje., ale jeho obliba pomalu roste i u nás.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování nechávají částečně oxidovat, tedy vystaví se působení vzduchu, čímž čaj získá svoji tmavou barvu a specifickou chuť. Dále se mohou na závěr výrobního procesu dopékat, čímž získávají zase odlišné vlastnosti.
Polozelené čaje jsou velmi různorodé. Ale v zásadě se nejčastěji objevují svinuté granulované kuličky a volné celolisté.
Je to velká čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na kultivaru čajových keřů, způsobu zpracování, ale stejně tak i na geografických specifikách regionálních plantáží.
Od Oolongu očekáváme osvěžení, povzbuzení, energii, barvu žlutou až žlutozelenou, v chuti mohou být i zelené, kořeněné, máslové, bylinné, medové a mnohé jiné tóny.
V Číně a na Tchaiwanu patří mezi nejoblíbenější čaje., ale jeho obliba pomalu roste i u nás.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování nechávají částečně oxidovat, tedy vystaví se působení vzduchu, čímž čaj získá svoji tmavou barvu a specifickou chuť. Dále se mohou na závěr výrobního procesu dopékat, čímž získávají zase odlišné vlastnosti.
Polozelené čaje jsou velmi různorodé. Ale v zásadě se nejčastěji objevují svinuté granulované kuličky a volné celolisté.
Je to velká čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na kultivaru čajových keřů, způsobu zpracování, ale stejně tak i na geografických specifikách regionálních plantáží.
Od Oolongu očekáváme osvěžení, povzbuzení, energii, barvu žlutou až žlutozelenou, v chuti mohou být i zelené, kořeněné, máslové, bylinné, medové a mnohé jiné tóny.
Puerh
Tmavý čaj, puerh, Hei cha pochází z čajovníku čínského a patří mezi velmi oblíbené čaje u nás i ve světě. Zároveň mají díky svým specifickým chuťovým vlastnostem mnoho odmítačů.
V podstatě se dá říct, že jsou dva základní typy těchto čajů, které se označují jako tmavý (černý)a zelený.
U tmavých čajů probíhá ve výrobě intenzivní proces fermentace působením tepla a mikroorganismů, které vytvoří specifický hutný zemitý charakter. U čajů zelených tohoto typu je na začátku proces zvaný 殺青, Sha Qing, zabití zeleně, a poté sušení listů na slunci.
Oběma způsoby se dosahuje čajové nesmrtelnosti, kdy čaj každým rokem zraje a jeho chuť i síla se rozvíjí.
Hei cha jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, volně sypané nebo lisované do různých tvarů, koláčů, cihel, hnízd, do bambusu, mandarinek, ve všech velikostech.
Je to velká a fascinující čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, od animálně zelené, až po těžkou zemitou. Po letech zrání se chuť vyvíjí do krásných vonných a chuťových tónů.
V podstatě se dá říct, že jsou dva základní typy těchto čajů, které se označují jako tmavý (černý)a zelený.
U tmavých čajů probíhá ve výrobě intenzivní proces fermentace působením tepla a mikroorganismů, které vytvoří specifický hutný zemitý charakter. U čajů zelených tohoto typu je na začátku proces zvaný 殺青, Sha Qing, zabití zeleně, a poté sušení listů na slunci.
Oběma způsoby se dosahuje čajové nesmrtelnosti, kdy čaj každým rokem zraje a jeho chuť i síla se rozvíjí.
Hei cha jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, volně sypané nebo lisované do různých tvarů, koláčů, cihel, hnízd, do bambusu, mandarinek, ve všech velikostech.
Je to velká a fascinující čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, od animálně zelené, až po těžkou zemitou. Po letech zrání se chuť vyvíjí do krásných vonných a chuťových tónů.
Japonsko
Čaj se do Japonska přenesl z Číny, spolu s jejím tehdejším kulturním i náboženským vlivem.
A dodnes se v tradicionalistickém Japonsku dochovala kultura čajového obřadu a fascinace zeleným čajem obecně.
V podstatě se v Japonsku vyrábí a pije především a jen zelený čaj různým způsobem upravovaný. Až na malé vyjímky oolongů a černých čajů.
Mnohé čaje, zvláště ty nejkvalitnější se sbírají a zpracovávají ručně.
A dodnes se v tradicionalistickém Japonsku dochovala kultura čajového obřadu a fascinace zeleným čajem obecně.
V podstatě se v Japonsku vyrábí a pije především a jen zelený čaj různým způsobem upravovaný. Až na malé vyjímky oolongů a černých čajů.
Názvy Sencha, Bancha, Gyokuro a další se stali světově známé.
Gruzie
Thajsko
Zelený
Zelený čaj pochází z čajovníku čínského a patří mezi nejoblíbenější typ čaje u nás i ve světě.
Od čaje černého se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování rovnou usuší, buď horkým vzduchem nebo párou, a tím se zamezí oxidaci. Díky tomu si čajové lístky zachovávají zelenou barvu.
Zelené čaje jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, rolované, stáčené i volné, různě vázané. Je to největší čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti, ale stejně tak i na geografických specifikách konkrétních plantáží.
Od zeleného čaje očekáváme osvěžení, povzbuzení, energii, barvu žlutou až zelenou, v chuti mohou být i cítit traviny, seno, bylinny, sladkost, šťavnatost a mnoho dalších tónů.
Od čaje černého se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zarolování rovnou usuší, buď horkým vzduchem nebo párou, a tím se zamezí oxidaci. Díky tomu si čajové lístky zachovávají zelenou barvu.
Zelené čaje jsou velmi různorodé. Drobné i velké lístky, rolované, stáčené i volné, různě vázané. Je to největší čajová rodina.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti, ale stejně tak i na geografických specifikách konkrétních plantáží.
Od zeleného čaje očekáváme osvěžení, povzbuzení, energii, barvu žlutou až zelenou, v chuti mohou být i cítit traviny, seno, bylinny, sladkost, šťavnatost a mnoho dalších tónů.
Žlutý
Žlutý čaj pochází z čajovníku čínského, stejně jako zelený a černý, ale na rozdíl od nich je spíše neznámý.
Mnoho lidí o jeho existenci ani netuší, případně se o něm tradují různé legendy.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zahřátí a zarolování zavinou do speciálních rohoží, kdy následně získají mírnou fermentaci.
Ve výsledku jde typově o čaj na pomezí zeleného, polozeleného a tmavého. Od každého má něco.
Jde o nejmenší čajovou rodinu.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti.
Od žlutého čaje očekáváme zajímavé, záhadné, netradiční chutě a vůně. Můžete v něm nalézt květiny, traviny, slámu, ale i kouřovost a trpkost a mnoho dalších chutí.
Mnoho lidí o jeho existenci ani netuší, případně se o něm tradují různé legendy.
Od čaje zeleného se liší způsobem zpracování čajových lístků, které se po zahřátí a zarolování zavinou do speciálních rohoží, kdy následně získají mírnou fermentaci.
Ve výsledku jde typově o čaj na pomezí zeleného, polozeleného a tmavého. Od každého má něco.
Jde o nejmenší čajovou rodinu.
Výsledná chuť čaje záleží na způsobu zpracování, které je typické pro konkrétní oblasti.
Od žlutého čaje očekáváme zajímavé, záhadné, netradiční chutě a vůně. Můžete v něm nalézt květiny, traviny, slámu, ale i kouřovost a trpkost a mnoho dalších chutí.